Enpro Bilişim
  • Anasayfa
  • Kurumsal
  • Faaliyetler
  • Projeler
  • Referanslar
  • İletişim
  • Blog
Ocak 23, 2020 Başak Akbaş tarafından

Bulut Teknolojisi Nedir ?

Bulut Teknolojisi Nedir ?
Ocak 23, 2020 Başak Akbaş tarafından

Bulut teknolojisi nedir?

Teknolojinin ilerlemesi,4.Sanayi devrimi derken sanal dünya hayatımızın içine kadar girdi. İleri teknoloji ile birlikte artık bilgisayarlar, cihazlar ve sistemler daha hızlı, güçlü ve taşınabilir halde. Hayatlarımız daha kolay ve eğlenceli. Her geçen gün artan yeni teknoloji ve geliştirilen yenilikler, takip edilmesi ve uyum sağlaması zor gibi görünebilir. Geleceğin teknolojisinin tüm dünya da inanılmaz değişiklikler yaratacağı kesin.
Bu sanal dünya, fiziki sistemleri, makineleri ve sunucuları da sanal ortama taşıdı. Bulut teknolojisi makine, donanım, sunucu ve yazılım kaynaklarının yönetimini ve işlerini sanal olarak yönetmeye başladı. Bu görevleri yönetmek, istenildiği zaman, istenilen yerde internet ortamında mümkün.
Biraz daha açmak gerekirse bulut teknolojisi, şirket, hizmet sağlayıcı veya bireylerin ihtiyaçları için uygun miktarda bilgi işlem kaynağının (bilgi işlem düğümleri, blok veya nesne depolama alanı vb.) dinamik olarak sağlanmasına olanak tanır. Verilerin ve yazılımların Web üzerinde, internet tabanlı olması, donanım yer ve maliyet çıktılarından kurtulmak demektir. Her şeyi internette depolamak ve her yerde her şeye ulaşmak. Bulut ortamı, birden fazla uygulama kullanılabilmesini sağlamak amacıyla bilişim teknolojileri altyapısı ve güvenilir bir internet bağlantı havuzundan yararlanır. İş yükü zorluklarının herhangi bir cihaz veya yerden çözülmesine olanak sağlar. Bu sistem geleneksel bir işletim sisteminin yaptığı her şeyi yapar. Bulut teknolojisinin farklı dağıtım türleri vardır.

Bunlar;
Özel bulut (Private Cloud); Tamamen bir kuruluşa ayrılmış sunucu ve veri merkezidir. Genellikle büyük ve orta ölçekli finansal girişimler ve devlet kurumları tercih eder. 

Genel bulut (Public Cloud); Bir veya birden fazla veri merkezinde sunucu içerebilen bir hizmettir. Birçok kuruluş tarafından paylaşılabilir. Servis sağlayıcılar bant genişliği ve altyapı masraflarını üstlendiği için en ekonomik bir seçenektir.

Karma (Hibrit) bulut (Hybrid Cloud); Karma bulut dağıtımları, genel ve özel bulutların birleşimidir.  Gerektiğinde özel, gerektiğinde genel bulut kullanımına olanak sağlar.

Çoklu Bulut (Multi Cloud); Birden fazla genel bulutun kullanılmasını içeren bir bulut dağıtım türüdür.

Bulut Bilişimin Ana Hizmet Modelleri Nelerdir?

IaaS (Hizmet Olarak Altyapı); Sağlayıcılar tarafından sanallaştırılmış altyapının sunulup yönetilebildiği bir bulut bilgi işlem modelidir. Servis sağlayıcı, ağ güvenliği ve fiziksel veri merkezini, sunucuları ve depolamayı oluşturmaktan sorumludur. Yedekleme, kurtarma, izleme, dahili ağ, web sitesi barındırma vb. bazı kullanım işlemleridir. Hizmet olarak altyapı sunanlardan bazıları; Amazon, Microsoft Azure, Google Cloud Platform, GoGrid

PaaS – (Hizmet Olarak Platform); Hizmet olarak platform, hizmet olarak altyapı üzerine kuruludur. PaaS; gerekli donanımı oluşturmak ve bakımını yapmak dışında, veri setleri, geliştirme araçları ve iş analizi uygulamaları kurulmasına ve barındırılmasına olanak sağlar.
Hizmet olarak platform sunanlardan bazıları; CloudBees, Google App Engine, AWS, Microsoft Azure, Openshift, SAP, Oracle Cloud, Salesforce.com

SaaS – (Hizmet Olarak Yazılım); Hizmet olarak yazılım, hem altyapı (IaaS) hem de platformu (PaaS) içerir. Servis sağlayıcı, yazılım paketinin tamamını kullanım başına ödeme modeli olarak sunar. Hizmet olarak yazılım sunanlardan bazıları; Adobe Creative Cloud, Google G Suite, AppDynamics, Oracle CRM, SAP Business ByDesign, Microsoft Office
Bulut bilişimden, tür ve dağıtım hizmet modellerinden bahsettik. En önemlisi bu devrimin bize ne faydası var? Bulut işletim sisteminin sunduğu avantajlardan bazıları;

*Anında ölçeklenebilirlik; İşletme, bilgi işlem kapasitesini ve bilgi işlem kaynaklarının kullanılabilirliğini anında artırabilir.
*Rekabet Gücü; Ölçeklenebilirlik özelliği, kurumsal çeviklik ile birleştiğinde verimlilik sağlama kapsamı gelişen organizasyonlar, rekabet avantajı ve her büyüklükteki pazarda denge bozma yeteneği gösterir.
*Her yerden erişilebilirlik; Dünya çapında erişim imkânı sağlar.  
*Maliyet tasarrufu; Büyük ölçekli altyapı, donanım ve yazılım yatırımlarını azaltarak maliyetleri düşürür. Kullandıkça ödeme yapma imkânı sağlar.
*Otomatik güncellemeler/yamalar; Sistem güncellemeleri ciddi bir zaman kaybıdır. Sistem bakımları için kapalı kalma sürelerini ortadan kaldırarak zaman ve üretim kaybını engeller.
*Olağanüstü durum kurtarma; Doğal afetlerden, elektrik kesintilerine kadar tüm acil durum senaryosu için hızlı veri kurtarma sağlar.
*Yüksek güvenlik; Ağlar üzerinden iletilen ve veri tabanlarında depolanan verilerin şifrelenmesi, yüksek ve güçlendirilmiş güvenlik sağlar. Ek güvenlik önlemi olarak, kullanıcıya bağlı farklı güvenlik ayarları yapılabilir.
*Kayıp Önleme; Bilgisayarların, donanım arızası veya basit kullanıcı hatasından dolayı bozulması olası bir durumdur. Bulut tabanlı sunucu ile tüm veriler, bilgisayarlar çalışmasa bile, internet bağlantısına gerek olmadan, herhangi bir bilgisayardan güvenli ve kolay erişilebilirdir.
*Düşük karbon ayak izi; Talep başına sunulan kaynaklar, güç, bilişim teknolojileri altyapısı ve kaynak tüketiminin çevre üzerindeki olumsuz etkilerini azaltır.
*Esneklik; Mevcut bilişim teknolojileri çözümlerine oranla bulut, daha fazla esneklik sunar.
*Artan iş birliği; Ekipler, departmanlar veya çalışanlar arasında bulut tabanlı kolay ve güvenli dosya paylaşımı ve sosyal iletişim uygulamaları sunar.
*Mobilite; Küresel olarak 3 milyardan fazla akıllı telefon kullanıldığı göz önüne alındığında, akıllı telefon ve cihazlar aracılığıyla verilere mobil erişim sağlaması, bulutun en önemli avantajını oluşturuyor.
*Sürdürülebilirlik; Gerçek sürdürülebilirlik, bir işletmenin her düzeyinde israfa yönelik çözümler gerektirir. Bulutta barındırma çevre dostudur ve daha az karbon ayak izi ile sonuçlanır.

İşletmeler, bu yeni trendin avantajlarını kullanıyorlar ama en önemlisi bu teknolojiyi, kuruluşlarını daha verimli bir şekilde yürütmek, daha iyi hizmet vermek ve toplam kâr marjını önemli ölçüde artırmak için tercih ediyorlar. 

Yazar : Başak AKBAŞ

Sonraki makale Yazılım Geliştirme Süreci Modelleri (SDMP)

About The Blog

Nulla laoreet vestibulum turpis non finibus. Proin interdum a tortor sit amet mollis. Maecenas sollicitudin accumsan enim, ut aliquet risus.

Son Yazılar

Mobil Uygulama Geliştirme Nedir? Mobil Uygulama Geliştirme için Hangi Programlama Dilleri Kullanılmalıdır?Şubat 19, 2020
Microsoft’dan Startup’lar için GitHub Enterprise ve Microsoft Power Platform Müjdesi!Şubat 18, 2020
Arama Motoru OptimizasyonuŞubat 11, 2020

Kategoriler

  • Girişimcilik
  • Haber
  • Makale
  • Teknoloji
  • Yazılım

Meta

  • Giriş
  • Yazı beslemesi
  • Yorum beslemesi
  • WordPress.org

Etiketler

3d nesneler akıllı asistanlar akıllı robot arge nedir artırılmış gerçeklik bulut bilişim bulut dağıtım türleri bulut işletim sistemi bulut nedir bulut teknolojisi bulut teknolojisi nedir hizmet inovasyonu ikili kod nedir inovasyon nedir inovasyon süreci inovasyon yöntemleri inovasyon çeşitleri inovatif yaklaşım insansı robot insan zekâsı simülasyonu kodlama dilleri neler kodlama eğitimi kodlama nasıl yapılır kodlama neden önemli kodlama nedir makine öğrenimi microsoft pazarlama inovasyonu programlama dilleri programlama eğitimi programlama nedir projeler için yazılım geliştirme Yapay zekâ yapay zekâ nedir yazılım geliştirme yazılım geliştirme modelleri yazılım geliştirme süreci yenilikçi yaklaşımlar yeni ürün geliştirme çocuklar için kodlama eğitimi ürün geliştirme aşamaları ürün geliştirme nasıl yapılır ürün geliştirme nedir ürün geliştirme süreçleri ürün inovasyonu

İletişim

Pınarbaşı Mah., Hürriyet Cad., Antalya Teknokent, Uluğbey Binası, No :3A / B60,

Konyaaltı / Antalya
+90 (535) 573 7799
mail@enprobilisim.com
Pazartesi - Cuma
8:00 - 18:00
Rife WordPress Theme ♥ Proudly built by Apollo13Themes - Edit this text