
Kod, yazılım üretmenin sadece bir parçasıdır. Kodlama / Programlama; bir bilgisayarın önce anlaması sonra gerçekleştirmesi için komutlar/ talimatlar yazmaktır. Bu talimatların yazıldığı harf, sözcük, mesaj ve bilgi içeren öbekler Kod’dur. Kaynak kodu olan bu talimatlar özel dillerde yazılır. Bu programlama dilleri normal dillerden çok farklıdır ve günümüzde kullanılan farklı programlama dilleri vardır. Kodlama ayrıca kaynak kodunun planlanması, test edilmesi ve hata ayıklamasını içerir. Farklı programlama dillerinin farklı amaçları da vardır. Bazıları işletim sistemi veya işlemci ile iletişim amaçlı tasarlanmıştır. Bazıları özellikle web uygulamaları ve siteleri oluşturabilmek için. Kısaca kodlama, insanların makinelerle iletişim kurma şeklidir.

Bu iletişim kurma işlemi nasıl oluyor?
Bilgisayarlar; transistörlü elektronik makinelerdir. Ve yalnızca iki farklı veri türünü anlayabilirler; açık ve kapalı. Bunlar, ikili kod veya makine dilinin yapı taşları olan 0 ve 1’leri temsil eder. Biraz daha basit bir ifadeyle anlatmak gerekirse; Bu ikili kodu, bir anahtarın açık veya kapalı olması gerektiğini bilgisayara anlatmanın bir yolu olarak düşünebiliriz. Böylece; 1 “açık”, 0 “kapalı” anlamına gelir. Bu alfabe; şifreli ve hiç bitmeyen 1 ve 0 dizilerinden oluşur. İkili kod bilgisayar ile iletişim kurmamızı ve ona talimatlar vermemizi sağlar ve bu çalışma sisteminde programlama yapmak yani bilgisayara yapması gereken talimatları vermek için özel diller kullanılır.
Zaman içinde programcılığın gelişmesi, beraberinde basit seviyedeki dillerden daha zor seviyedeki dillere geçiş sağladı. Günümüzde kodlama için kullanılan dillerin fazlasına hakim olmak, avantaj sağlamak anlamına gelir.

Peki bu diller nelerdir?
Programlama dilleri bir çok şekilde sınıflandırılabilir. Yüksek seviye – alçak seviye, nesnel ve olay tabanlı, yapısal ve modüler, genel amaçlı, etki alanına özgü, vb. Yüzlerce programlama dillerinden en yaygın olanlar şu şekildedir;
Temel Programlama Dilleri / Orta Seviye: C, C++, Java Script, C# (C Sharp),
Yüksek Seviyeli Diller: Acces, VB.NET, Foxpro, Visual Basic, Oracle Forms, Fortran, Paradox, Xbase, Forton, Paradox, Xbase, Basic, Pascal, Cobol
Alçak Seviye Diller: Sembolik makine dili (Assembler)
Makine Dili: Saf Makine dili tamamen 1 ve 0 dan oluşur. Bu en düşük seviyeli makine dilidir.
İlk 10’a girecek ve büyümekte olan dilleri söylemek gerekirse; JavaScript, Java, Python, PHP, C++, C#, TypeScript, Shell, C ve Visual Basic diyebiliriz.
Özetle Programlama; Bu dilleri kullarak bilgisayarların nasıl davranacağını, yön veren komutlarla,kelimeler ve aritmatik işlemlerle anlatma sanatıdır.
Yazar : Başak AKBAŞ