Enpro Bilişim
  • Anasayfa
  • Kurumsal
  • Faaliyetler
  • Projeler
  • Referanslar
  • İletişim
  • Blog
Ocak 23, 2020 Başak Akbaş tarafından

Kodlama Nedir?

Kodlama Nedir?
Ocak 23, 2020 Başak Akbaş tarafından

Kod, yazılım üretmenin sadece bir parçasıdır. Kodlama / Programlama; bir bilgisayarın önce anlaması sonra  gerçekleştirmesi için komutlar/ talimatlar yazmaktır. Bu talimatların yazıldığı harf, sözcük, mesaj ve bilgi içeren öbekler Kod’dur. Kaynak kodu olan bu talimatlar özel dillerde yazılır. Bu programlama dilleri normal dillerden çok farklıdır ve günümüzde kullanılan farklı  programlama dilleri vardır. Kodlama ayrıca kaynak kodunun planlanması, test edilmesi ve hata ayıklamasını içerir.  Farklı programlama dillerinin farklı amaçları da vardır. Bazıları işletim sistemi veya işlemci ile iletişim amaçlı tasarlanmıştır. Bazıları özellikle web uygulamaları ve siteleri oluşturabilmek için. Kısaca kodlama, insanların makinelerle iletişim kurma şeklidir.

Bu iletişim kurma işlemi nasıl oluyor?

Bilgisayarlar; transistörlü elektronik makinelerdir. Ve yalnızca iki farklı veri türünü anlayabilirler; açık ve kapalı. Bunlar, ikili kod veya makine dilinin yapı taşları olan 0 ve 1’leri temsil eder. Biraz daha basit bir ifadeyle anlatmak gerekirse; Bu ikili kodu, bir anahtarın açık veya kapalı olması gerektiğini bilgisayara anlatmanın bir yolu olarak düşünebiliriz. Böylece; 1 “açık”, 0 “kapalı” anlamına gelir. Bu alfabe; şifreli ve hiç bitmeyen 1 ve 0 dizilerinden oluşur. İkili kod bilgisayar ile iletişim kurmamızı ve ona talimatlar vermemizi sağlar ve bu çalışma sisteminde programlama yapmak yani bilgisayara yapması gereken talimatları vermek için özel diller kullanılır.

Zaman içinde programcılığın gelişmesi, beraberinde basit seviyedeki dillerden daha zor seviyedeki dillere geçiş sağladı. Günümüzde kodlama için kullanılan dillerin fazlasına hakim olmak, avantaj sağlamak anlamına gelir.

Peki bu diller nelerdir?

Programlama dilleri bir çok şekilde sınıflandırılabilir. Yüksek seviye – alçak seviye, nesnel ve olay tabanlı, yapısal ve modüler, genel amaçlı, etki alanına özgü, vb. Yüzlerce programlama dillerinden en yaygın olanlar şu şekildedir;

Temel Programlama Dilleri / Orta Seviye: C, C++, Java Script, C# (C Sharp),

Yüksek Seviyeli Diller: Acces, VB.NET, Foxpro, Visual Basic, Oracle Forms, Fortran, Paradox, Xbase, Forton, Paradox, Xbase, Basic, Pascal, Cobol

Alçak Seviye Diller: Sembolik makine dili (Assembler)

Makine Dili:  Saf Makine dili tamamen 1 ve 0 dan oluşur. Bu en düşük seviyeli makine dilidir.

İlk 10’a girecek ve büyümekte olan dilleri söylemek gerekirse; JavaScript, Java, Python, PHP, C++, C#, TypeScript, Shell, C ve Visual Basic diyebiliriz.

Özetle Programlama; Bu dilleri kullarak bilgisayarların nasıl davranacağını, yön veren komutlarla,kelimeler ve aritmatik işlemlerle anlatma sanatıdır.

Yazar : Başak AKBAŞ

Önceki makaleYapay Zeka (AI) Nedir?Sonraki makale Ar-Ge Nedir?

About The Blog

Nulla laoreet vestibulum turpis non finibus. Proin interdum a tortor sit amet mollis. Maecenas sollicitudin accumsan enim, ut aliquet risus.

Son Yazılar

Mobil Uygulama Geliştirme Nedir? Mobil Uygulama Geliştirme için Hangi Programlama Dilleri Kullanılmalıdır?Şubat 19, 2020
Microsoft’dan Startup’lar için GitHub Enterprise ve Microsoft Power Platform Müjdesi!Şubat 18, 2020
Arama Motoru OptimizasyonuŞubat 11, 2020

Kategoriler

  • Girişimcilik
  • Haber
  • Makale
  • Teknoloji
  • Yazılım

Meta

  • Giriş
  • Yazı beslemesi
  • Yorum beslemesi
  • WordPress.org

Etiketler

3d nesneler akıllı asistanlar akıllı robot arge nedir artırılmış gerçeklik bulut bilişim bulut dağıtım türleri bulut işletim sistemi bulut nedir bulut teknolojisi bulut teknolojisi nedir hizmet inovasyonu ikili kod nedir inovasyon nedir inovasyon süreci inovasyon yöntemleri inovasyon çeşitleri inovatif yaklaşım insansı robot insan zekâsı simülasyonu kodlama dilleri neler kodlama eğitimi kodlama nasıl yapılır kodlama neden önemli kodlama nedir makine öğrenimi microsoft pazarlama inovasyonu programlama dilleri programlama eğitimi programlama nedir projeler için yazılım geliştirme Yapay zekâ yapay zekâ nedir yazılım geliştirme yazılım geliştirme modelleri yazılım geliştirme süreci yenilikçi yaklaşımlar yeni ürün geliştirme çocuklar için kodlama eğitimi ürün geliştirme aşamaları ürün geliştirme nasıl yapılır ürün geliştirme nedir ürün geliştirme süreçleri ürün inovasyonu

İletişim

Pınarbaşı Mah., Hürriyet Cad., Antalya Teknokent, Uluğbey Binası, No :3A / B60,

Konyaaltı / Antalya
+90 (535) 573 7799
mail@enprobilisim.com
Pazartesi - Cuma
8:00 - 18:00
Rife WordPress Theme ♥ Proudly built by Apollo13Themes - Edit this text