Enpro Bilişim
  • Anasayfa
  • Kurumsal
  • Faaliyetler
  • Projeler
  • Referanslar
  • İletişim
  • Blog
Şubat 19, 2020 Başak Akbaş tarafından

Mobil Uygulama Geliştirme Nedir? Mobil Uygulama Geliştirme için Hangi Programlama Dilleri Kullanılmalıdır?

Mobil Uygulama Geliştirme Nedir? Mobil Uygulama Geliştirme için Hangi Programlama Dilleri Kullanılmalıdır?
Şubat 19, 2020 Başak Akbaş tarafından

2020 yılında mobil uygulama gelirlerinin yaklaşık olarak 600 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Akıllı telefon ve tabletler, günümüzde hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Akıllı telefonların modern toplumdaki yeri, mobil deneyimlerin belirleyici rolünün bir göstergesi. Bu deneyimler ışığından mobil cihazlar için uyarlanmış yazılımlar, her geçen gün değerini artırıyor. Bu değer artışı artık marka ve şirketlerin varlığını sürdürme yarışana doğru gidiyor.

Bu üreten ve büyüyen sanayi, işletme ve markaları cezbetmekte ve dolayısıyla katma değer sağlamakta

Mobil uygulama geliştirmenin anlamı nedir?

Gelişen ve değişen teknoloji ile beraber web ve mobil, varlık sürdürme, iş geliştirme, pazarlama, satış artırma ve aktif iletişim kurma platformlarını farklılaştırdı.

Mobil uygulama geliştirme, akıllı telefon veya tablet bilgisayarlar gibi mobil cihazlar için donanım ve ürün özelliklerinden yararlanarak optimize edilmiş bir yazılım oluşturulması ve geliştirilmesidir. Mobil uygulama, ağ bağlantısı kurarak çalışabilir. Bu sebeple mobil uygulama geliştirme işlemi, yüklenebilir yazılım paketleri (kod, ikili dosyalar, varlıklar vb) oluşturmayı, bir API (Uygulama programlama arayüzü) ile veri erişimi ve hedef cihazlarda test etmeyi içerir.

En basit uygulamalar, PC tabanlı uygulamaları bir mobil cihaza taşır. Bazı uygulamalar ise sınırlarından ve avantajlarından yararlanarak özel olarak uygulama geliştirmeyi içerir. (Örn. konum tabanlı uygulamalar)

Mobil uygulama türleri nelerdir?

Mobil uygulama geliştirmenin dört farklı yaklaşımı vardır.

*Yerel Mobil Uygulamalar
*Platformlar arası Yerel Mobil Uygulamalar
*Hibrit (Karma) Mobil Uygulamalar
*Aşamalı Web Uygulamaları

Bu yaklaşımlar arası seçim yaparken, her yaklaşımın avantaj ve dezavantajları olduğunu hesaba katmak gerekir.  

Geliştiriciler; Projeler için doğru geliştirme yaklaşımlarını seçerken, kullanıcı deneyimini, uygulama için gerekli bilgi işlem kaynaklarını, bütçeyi, zaman kriterlerini ve uygulamayı korumak için mevcut kaynakları göz önünde bulundururlar.

1-Yerel Mobil Uygulamalar  

Android ve IOS gibi cihazın işletim sisteminde doğrudan çalışabilir.  Platform sahibinin sağladığı programlama dilinde ve normlarında yazılır.

Avantajları;

En iyi çalışma zamanı performansı verir.
Cihaz API’lerine doğrudan erişim sağlanır.

Dezavantajları;

Maliyeti Yüksek
Her platform için birden fazla kod tabanı gerekir.

2-Platformlar Arası Uygulamalar

Cihazın işletim sisteminde çalışan yerel bir uygulamada derlenir. Farklı norm ve programlama dillerinde yazılabilir.

Avantajları;

Birden çok platform için tek kod tabanı yeterlidir.
Uygulamayı oluşturmak ve korumak kolaydır.

Dezavantajları;

Yerel cihaz özellikleri için köprülere ve kütüphanelere ihtiyaç duyar.
Köprüleme ihtiyacından dolayı performansı sınırlar.

3-Karma Mobil Uygulamalar

JavaScript, CSS ve HTML5 gibi standart web teknolojileriyle oluşturulur ve uygulama yükleme paketleri olarak yazılır. Yerel uygulamaların aksine, Apache Cordova aracılığıyla yerel cihaz API’leri için bir tarayıcı ve köprü sağlayan bir web kapsayıcısı üzerine çalışır.

Avantajları;

Web ve mobil uygulamalar arasında kod tabanı paylaşılabilir.
Web geliştirme setleri kullanımını destekler.

Dezavantajları;

Yerel uygulamalara göre daha düşük performans gösterir.
Yerel cihaz özellikleri için sınırlı desteğe sahiptir.

4-Aşamalı Web Uygulamaları

Geleneksel mobil uygulama geliştirmeye alternatif bir yaklaşım sunar. PWA’lar (ileri web uygulaması) uygulama benzeri bir kullanıcı deneyimi sağlamak için çevrimdışı çalışabilir. Arka plan işlemleri, cihaz ana ekranına bağlantı ekleme ve tarayıcı özelliğini kullanan web uygulamalarıdır.  

Avantajları;

Uygulama hem web hem mobil cihazda kullanılabilir.
URL ile erişim imkanına sahiptir, kurulum gerektirmez.

Dezavantajları;

Yerel cihaz özellikleri için sınırlı desteğe sahiptir.
Uygulama özellikleri kullanılan tarayıcıya bağlıdır.

Mobil uygulama geliştirme için hangi programlama dili kullanılır?

Son yıllarda inanılmaz bir artış gösteren mobil uygulama geliştirme endüstrisi, dünya çapında bir ilgi ve büyümeye imza attı. Hangi mobil uygulama geliştirme yaklaşımını seçmek gerektiği ve stratejiler göz önünde bulundurulduğunda, bir programlama dili seçme zamanı da gelmiştir. Bu programlama dilini seçerken bazı kriterleri de göz önünde bulundurmak gerekir.

En sık kullanılan programlama dilleri ve hangi işleve göre seçmek gerektiğinden biraz bahsedelim.

HTML5: Mobil cihaz için Web tabanlı bir uygulama geliştirmek için idealdir.
Birçok farklı tarayıcı tarafından farklı şekillerde desteklenir ve uygun maliyetlidir.

Objective-C: Apple tarafından seçilen Objective-C, sağlam ve ölçeklenebilir uygulamalar için idealdir. Kullanımı kolay ve C++ ile birlikte kullanılabilir. IOS uygulamaları için birincil programlama dilidir ve bu yüzden tüm IOS ve MacOS çerçeveleri ile entegre edilmiştir.

Swift: Apple Inc. Tarafından IOS ve Linux için, Apple ekosistemine giren en yeni programlama dilidir. Objective-C ile birlikte çalışabilir, basitleştirilmiş bir sürümü gibidir. IOS geliştirme için kullanılan birincil dildir.

C++: Android ve Windows için en uygun ve sağlam programlama dilidir. Temel olarak düşük seviyeli programlama da tercih edilir. Finans, üretim ve bankacılığa kadar sektörlerde kullanılan her zaman talebi olan bir dildir. Tarihi akıllı telefonların öncesine dayanan ve güçlü bir programlama dili olan C++; mobil uygulamaların mevcut her platformlarında her amaç için geliştirilmesine olanak tanır. Platformlar arası mobil uygulama geliştirmede iyi performans göstermektedir.

C#: C Sharp olarak bilinen bu dil Windows Phone uygulama geliştirmeleri için sevilen ve bu uygulamalar için mükemmel bir programlama dilidir. Microsoft tarafından geliştirilmiştir ve genel amaçlı kullanılabilir. Güvenli ve basit bir dildir ve .NET çerçevesine erişim sağlayabilir.  Visual Studio, AutoCad, Office 365 vb. C# dili ile oluşturulmuş yazılımlardan bazılarıdır.

Java: Android uygulama geliştirme söz konusu olduğunda en çok tercih edilen dillerden biridir çünkü, Android İşletim Sistemi Java ile yazılmıştır.  Sun Microsystems’de geliştirilmiş olan nesne tabanlı bir programlama dilidir. Java, tarayıcı penceresi veya sanal bir makinede olmak üzere iki farklı şekilde çalıştırılabilir.
Bu esneklik, kodun yeniden yazılması veya güncellenmesi söz konusu olduğunda avantajlar yaratır. Özellikle platformlar arası mobil uygulama geliştirme söz konusu olduğunda tercih edilir. Entegrasyonu kolaylaştıran API’leri destekler ve yüzlerce açık kaynak kütüphanesi bulunur.

Python: Web ve uygulama geliştirme, sayısal verileri analiz ve hesaplama, masaüstü GUI oluşturma ve yazılım geliştirme için yaygın kullanılan üst düzey ve popüler programlama dilidir. Windows, Mac, Unix ve Linux da çalışan, etkileşimli ve öğrenmesi kolay olan Python dilinde geliştirilen uygulama örneklerinden bazıları; Instagram, Spotify, Youtube, BitTorrent vb.

BuildFire.js: Yaygın ticari kullanımların %70’inin kapsayan eklentilere sahip olan bu dil, BuildFire SDK ve JavaScript’ten yararlanarak hızlı mobil uygulama geliştirmeye olanak tanır.
Her şeyi sıfırdan oluşturmak yerine, müşterinin istekleri üzerine belirli işlevleri geliştirme gerektirir.

PHP: (Hypertext Preprocessor) Web tabanlı, genel ve çok geniş kullanımlı, içerisine HTML gömülebilen betik ve programlama dilidir.  Öncelikli olarak dinamik web siteleri oluşturmak için kullanılır. Sunucu uyumlu ve platformdan bağımsızdır.

Yazar: Başak Akbaş

Önceki makaleMicrosoft’dan Startup'lar için GitHub Enterprise ve Microsoft Power Platform Müjdesi!

About The Blog

Nulla laoreet vestibulum turpis non finibus. Proin interdum a tortor sit amet mollis. Maecenas sollicitudin accumsan enim, ut aliquet risus.

Son Yazılar

Mobil Uygulama Geliştirme Nedir? Mobil Uygulama Geliştirme için Hangi Programlama Dilleri Kullanılmalıdır?Şubat 19, 2020
Microsoft’dan Startup’lar için GitHub Enterprise ve Microsoft Power Platform Müjdesi!Şubat 18, 2020
Arama Motoru OptimizasyonuŞubat 11, 2020

Kategoriler

  • Girişimcilik
  • Haber
  • Makale
  • Teknoloji
  • Yazılım

Meta

  • Giriş
  • Yazı beslemesi
  • Yorum beslemesi
  • WordPress.org

Etiketler

3d nesneler akıllı asistanlar akıllı robot arge nedir artırılmış gerçeklik bulut bilişim bulut dağıtım türleri bulut işletim sistemi bulut nedir bulut teknolojisi bulut teknolojisi nedir hizmet inovasyonu ikili kod nedir inovasyon nedir inovasyon süreci inovasyon yöntemleri inovasyon çeşitleri inovatif yaklaşım insansı robot insan zekâsı simülasyonu kodlama dilleri neler kodlama eğitimi kodlama nasıl yapılır kodlama neden önemli kodlama nedir makine öğrenimi microsoft pazarlama inovasyonu programlama dilleri programlama eğitimi programlama nedir projeler için yazılım geliştirme Yapay zekâ yapay zekâ nedir yazılım geliştirme yazılım geliştirme modelleri yazılım geliştirme süreci yenilikçi yaklaşımlar yeni ürün geliştirme çocuklar için kodlama eğitimi ürün geliştirme aşamaları ürün geliştirme nasıl yapılır ürün geliştirme nedir ürün geliştirme süreçleri ürün inovasyonu

İletişim

Pınarbaşı Mah., Hürriyet Cad., Antalya Teknokent, Uluğbey Binası, No :3A / B60,

Konyaaltı / Antalya
+90 (535) 573 7799
mail@enprobilisim.com
Pazartesi - Cuma
8:00 - 18:00
Rife WordPress Theme ♥ Proudly built by Apollo13Themes - Edit this text