
Ar-Ge (Araştırma ve Geliştirme) inovasyon yaratmak için bir ön soruşturmadır. Yeni şeyler yaratmak ya da varolan şeyler üzerinde yenilikler yapmak amacıyla yeni fikir ve yolların keşfedilmesi aşamasıdır. Ürünlerin etkinliğini artırabilecek veya üretimi daha verimli hale getirebilecek, yeni bilgiler ve teknolojiler oluşturmayı amaçlar. Akademik, Kurumsal ve Endüstriyel Ar-Ge olarak türlere ayrılır. Akademik ve kurumsal Ar-Ge, pratik kullanımlara uygulanabilecek yeni bilgiler edinmektir. Endüstriyel Ar-Ge ise satış ve karlılığa artırmaya yönelik geliştirilmiş ürün, süreç, sistem ve hizmetler ile sonuçlanacak bilgi elde etmeyi amaçlar.
Bu süreçte yeni keşifler, sorun çözüm yöntemleri ve yeni teknolojiler vb kullanılması durumu olması bir maliyeti de olduğu anlamına gelir. Tabi bu sürekli iyileştirme süreci sayesinde, güncellik ve rekabette önemli adımlar da atılmış olur. Ar-Ge’nin bireysel ve toplumsal amaç ve sonuçları vardır. Ar-Ge süreci araştırma kavramını kapsadığından insan anlayışı sınırlarını genişletir. Yeni bakış açıları sağlayabilir. Toplumsal anlamda da bir bütün olarak iyileştirme sağlar. Sonuçta faydalı yeni ve düzenlenmiş her şey hayatı kolaylaştırabilir.
Gelişen ve değişen dünya düzeninde, vizyon sahibi ve yetenekli bireyler artık yenilikçi bakış açılarına, başarılı bir Ar-ge sürecinin olmasına, ve ürün geliştirmeye önem verir hale geldi. Ulusal Bilim Vakfı (NSF) 3 tür Ar-Ge tanımlar; Bunlar Temel Araştırma, Uygulamalı Araştırma ve Geliştirme

Bu türleri biraz tanımlarsak;
Temel Araştırma; Bilinmeyen bir şeyin ne olduğunu ve nasıl çalıştığını anlamaya, onu araştırmaya yöneliktir. Pratik bir uygulama yerine, araştırılan konu ile ilgili eksiksiz bilgi edinme temeline sahiptir.
Uygulamalı Araştırma; Belirli bir müşteri veya endüstrinin, spesifik ve yönlendirilmiş ihtiyacının karşılanabileceği yöntemleri belirlemek üzere gerekli bilgi ve anlayışı kazanmaya yöneliktir. Ürün, süreç veya hizmetlerle ilgili özel ticari amaçları olan yeni bilgilerin keşfedilmesine yönelik araştırmaları içerir.
Geliştirme ise; Prototiplerin, işlemlerin tasarımı ve geliştirilmesi de dahil olmak üzere, cihazların, sistemlerin veya yöntemlerin üretilmesine yönelik araştırmalardan elde edilen bilgi ve anlayışın sistematik olarak kullanılmasıdır.
Ürün geliştirme ve İnovasyon da Ar-Ge sürecini kullanmaktadır.
Ar-Ge sürecini bir değer kazandırma olarak düşünebiliriz. Çünkü verimlilik, büyüme ve sürdürülebilir pazar payına önemli ölçüde katkı sağlar. Etkili bir Ar-Ge süreci oluşturmak için; Amaçlara, Pazar ihitiyacına, yapılması iyi olacak işlemlerin tanımlanmasına, tasarlanmasına ve takım oluşturulmasına ihtiyaç vardır. İş hedefleri belirleyerek ve piyasa analizi yaparak başlanması verimlidir.

Ar-Ge nin Avantajları ve Dezavantajları;
Vergi indirimleri; Ükelere göre değişmekle birlikte Araştırma ve Geliştirme giderleri vergiden düşülebilir.
Maliyetler; Daha yalın ve uygun maliyetli üretim araçları belirlemek için Ar-Ge yapılabilir. Daha düşük maliyet daha makul fiyatlı ürün sunmaya yardımcı olur ve kar marjını etkileyebilir.
Finansman; Günümüzde inovasyonun daha anlaşılır ve önemli olması sayesinde, yatırımcılar kaynaklarını kullanmak için sürekli yenilik yapanları tercih edebilir.
Tabii ki Ar-Ge nin zorlukları da mevcut. Yüksek maliyet, artan zaman ölçekleri, belirsiz sonuçlar ve pazar koşulları…
Yazar : Başak AKBAŞ