
İnovasyon; yeni bir fikir, yaratıcı düşünceler, cihaz ve yöntem biçiminde yeniliklerdir.
Mevcut ve ortaya çıkan ekonomik, sosyal ve çevresel zorlukların üstesinden gelmek için yeni fikirler, yenilikçi yaklaşımlar ve dijitalleşme, sektörlerde ve günlük yaşamda giderek daha fazla rol oynamaktadır. Günümüzde İnovasyon artık teşvik edilmeye ve yerel politikalarda sıklıkla kullanılmaya başlandı.
OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) Frasci El Kitabı ; Bilimin, teknolojinin ve inovasyonun temel boyutunu ölçmenin yolunu açarak, günümüzde araştırma ve geliştirmeye (ARGE) yatırımın, dünya çapında izlenmesi ve teşvik edilmesini sağladı.
1991’de çıkan Oslo El Kitabı ile OECD; küresel değer zincirinin rolünü, yeni bilgi teknolojilerinin ortaya çıkışı ve yeni iş modellerinin nasıl etkilendiğini, bilgi tabanlı sermaye artışının önemini, yenilik süreçlerini ve ekonomik etkilerini kaydederek rehberlik sağlıyor. İstatistiksel bir el kitabı olması yanında UNESCO, Dünya Bankası ve OECD gibi, inovasyon yatırımlarını desteklemek, ekonomik ve sosyal kalkınmayı teşvik etmek için önemli bir uluslararası kaynak niteliğindedir.

İnovasyon yani Yenilik; Mevcut bir konsept ya da fikir üzerinde iyileştirme, ticari olarak uygulanabilir bir ürün oluşturmak anlamına gelir. Fikirleri keşfetmek, oluşturmak ve geliştirmek, tamamen yeni ürün veya hizmetler yaratmak,faydalı formlar geliştirmek ve bunları kar elde etmek, verimliliği artırmak ve maliyetleri azaltmak için kullanmaktır. Ar-ge kaynaklarını nitelikli ve hedefli bir şekilde kullanmak ve inovasyon faaliyetlerini gelecek vaat eden yeniliklere odaklamak, iyi kurulmuş bir inovasyon sürecine sahip olmayı gerektirir.
Bu süreçte; Stratejik düşünmek ve sistematik davranmak ilk adımdır. Çeşitli prosedürlerin proje odaklı kombinasyonu, spesifik hedef için iyi bir yöntemdir. 2. aşamada geleceğe yönelik düşünmek ve davranmak gelir. Piyasa analizi, kullanılabilir son teknoloji, endüstri ve toplum trendlerini entegre etmek gerekir. 3.aşamada müşterileri ve tedarikçileri sürece dahil etmek daha verimli ve efektif ürünler ortaya çıkmasını sağlar. Ve son aşamada bütünsel perspektiften bakarak, süreci, yöntemi, yapı ve kültür koordinasyonunu iyi analiz etmek gerekir.
Kısaca İnovasyon Süreci; Sorun – Fikir – Arge – Çözüm ve Katma Değer Sonucuyla şekillenir.

İnovasyon neden önemlidir?
Yenilikçi ve yaratıcı olmak mevcut durumun ileri hareket etmesini sağlar. Ürünlerde veya hizmetlerde inovatif düşünmek, gelişime ve değişime ayak uydurmak, hem kişisel hem de toplumsal faydayı artıracaktır. Ülkemize katma değer sağlayarak, uluslararası arenada gücünü artırmak, küresel düşünebilmek ve iyi düşünülmüş bütünsel bir inovasyon süreci, başarı için önemli bir bileşendir. İnovasyon yani yenileme, sürdürülebilir büyüme, verimlililik, toplumsal refah ve istihdamın da artmasını sağlar.
İnovasyon Çeşitleri Nelerdir?
İhtiyaçların sürekli değiştiği ve farklı değerler yaratmanın çok önemli olduğu bu dönemde, rekabet avantajı yaratacak bir model ve ekonomik başarı elde etmek için sürekli bir yenileme gerekiyor.
Bu fırsat ve modellere ulaşmak için inovasyonun çeşitlerini kullanmak başarıya yaklaştırır. En basit yolu ile iki tip inovasyondan söz edebiliriz. Artan ve radikal. Artan yenilik, mevcut ürün veya hizmetteki gelişmedir. Bir şeyi yapmanın tamamen yeni bir yolunu bulmak da radikal yeniliktir. Radikal inovasyon; alanında çığır açan buluşlar, yıkıcı yenilikler olarak da tanımlanır.
Global olarak önemi artmakta olan İnovasyon kavramının çeşitlerinden kısaca bahsedelim.
Ürün İnovasyonu: Yeni ürün yaratılması veya mevcut ürünün iyileştirilmesi ürün inovasyonu olarak adlandırılır. Mevcut teknolojik gelişmeler ve müşteri gereksinimleri analiz edilerek bu süreç takip edilebilir.
Hizmet İnovasyonu; Yeni ve farklı bir hizmet geliştirmek hizmet inovasyonudur.
Süreç ve Yönetim İnovasyonu; Ürünün üretildiği veya sunulduğu süreçlerin oluşturulması ve iyileştirilmesidir. Kullanılan teknolojilerdeki değişiklikleri uyarlama, araçlardaki iyileştirme, tedarik zincirlerindeki yazılım çözümlerinin değişikliği gibi.
Pazarlama İnovasyonu; Ürün veya hizmetlerin bilinirliğini ve satışını artırmak amaçlı pazarlama yöntem ve stratejileri üzerinde yapılan inovasyondur. Pazarlama yeniliklerinin geliştirilmesi performans üzerindeki etki bakımından, birçok teşebbüs için önemli bir etkinlik faaliyeti oluşturmaktadır.
İş Modeli İnovasyonu / Organizasyonel İnovasyon: Yenilikçi ve sürdürülebilir yeni iş modellerinin oluşturulmasıdır. Operasyonları ihtiyaçlar doğrultusunda ve rekabet avantajı yaratacak şekilde geliştirebilmek için çalışma yöntemlerini farklılaştırılması organizasyonel inovasyondur. İş modeli inovasyonu; Yenilikçi İş modelleri, uzatılmış iş modelleri ve yeni iş modelleri olarak kategorize edilir.
Yazar : Başak AKBAŞ